• Paunova 43, Beograd, 12345. SRB
  • (+381) 062 / 143-4157
  • sermikalandjelo@gmail.com..enlish serbian

Reciklžni nameštaj

Neverovatno koliko toga lepog se može napraviti uz malo truda. Kreativna reciklaža običnih stvari nam pruža unikatne stvari u naš dom, boji nam svakodnevni život sa nečim novim i zanimljivim i uz to štedi nam i novac. Tako da ako ste na primer planirali da kupite neku policu, pogledajte okolo, možda možete sami napraviti i zanimljivije i lepše će da izgleda, a uz to, fino ćete se i zabaviti. Evo nekoliko ideja kako možete ponovo upotrebiti neke stvari...


AUTOPUT ZA PČELE U OSLU

Groblje sa sadnicama cveća tu, nekoliko saksija na balkonu tamo: Oslo planira da napravi prvi autoput za pčele na svetu kako bi se zaštitili ovi ugroženi insekti oprašivači bez kojih čovečanstvo ne može. Cilj projekta je da se u norveškom glavnom gradu uspostavi sistem “odmorišta” za insekte oprašivače kako bi pčele i bumbari mogli nesmetano da lete s kraja na kraj grada, a svi su pozvani da se uključe u tu inicijativu. Prilike u Norveškoj u vezi sa insektima oprašivačima su nešto bolje nego u drugim delovima Evrope ali se smatra da je jedna trećina divljih vrsta pčela u toj zemlji ugrožena. “Mi stalno menjamo naše okruženje prema svojim potrebama zaboravljajući da je to životna sredina i drugih vrsta“, kaže Agnes Like Melver, predstavnica organizacije Bibi (Bybi, u prevodu Gradske pčele) i koordinatorka projekta. “Da bismo to ispravili, moramo im obnoviti mesta za život i hranu”, rekla je ona sedeći na klupi u javnom parku Abel, maloj zelenoj oazi u norveškom glavnom gradu. Ta oaza u kojoj rastu suncokret, neven, felicija i druge medonosne bilje koje su zasadili lokalni stanovnici i đaci, nekada je bila samo parče travnjaka a sada je “mesto za ispašu” pčela i bumbara.


Više o tome >

Australijski umetnik Sean E Avery

Šon e Averi umetnik i pisac-ilustrator iz Perta, Zapadna Australija. Šon je međunarodno priznati vajar najpoznatiji po svojim skulpturama životinja napravljenih od elektronskog otpada. Fotografije Šonovih radova pojavile su se u publikacijama širom sveta, a mnogi privatni kolekcionari i galerije su otkupili njegova umetnička dela.


Više o tome >

Gigantske LEGO kockice za odrasle

Svako ko se ikada igrao LEGO kockicama zna da ima nešto magično u nastajanju sofisticiranih struktura koje izranjaju iz gomile pojedinačnih komada plastike. Sada i odrasli mogu imati istu zabavu sa velikim LEGO kockicama, novi modularni sistem izgradnje velikih blokova koji mogu da formiraju fantastične, u prirodnoj veličini kreacije. Sa ovim kockicama, i odrali mogu da sanjaju velike snove. Slaganje i organizovanje, izgradnja zidova, pregrada, nameštaj u sobama, skloništa, i još mnogo toga. Koriste se četiri preklapajuća dela pune veličine 12 inča blok, pola veličine 6 inča blok, jedna četvrtina veličine 3 inča blok, a 12-inčni završni deo poklopac. Svako može da kreira funkcionalne objekte koji su lepi i strukturno sigurni bez korišćenja bilo kog alata. EverBlock osnivač i Lego ljubitelj Arnon Rosan smislili ideju nakon što je njegov mlađi sin pitao da li postoji materijal koji bi mogao da se koristi i za pravljenje velikih predmeta ali takođe da može da se demontira i menja po volji. Rosanovo rešenje je je bilo da se uveličaju kockice njegovog detinjstva, minijaturne blokove u džambo cigle koje mogu da se koriste za velike projekte, a kasnije da se rastave ponovo višekratno upotrebljavaju.


Više o tome >