24.7 C
Beograd
субота - јул 20,2024
Reciklaža i dizajn – Portal o eko dizajnu
Ekološke vesti Glavne vesti reciklaza Reciklaža & Dizajn

Do reciklaže kroz pozorišnu umetnost

limenke aluminijum

Udruženje građana Eko art i Recan fondacija uz inicijativu „Svaka limenka se računa“ pružiće mladima, deci i roditeljima pozorišni program LIMENKA TEATAR FEST na četiri lokacije u Novom Sadu, od 17. do 19. septembra, u okviru Kaleidoskopa kulture.

Cilj programa je podizanje svesti i edukacija dece o reciklaži kroz pozorišnu umetnost, primenjujući model u kom limenka ima svoju vrednost izraženu u vrednosti društveno odgovorne valute, ALU COIN-a.

Kulturne stanice na kojima će biti realizovan pozorišni program u Novom Sadu su: kulturna stanica OPENS, kulturna stanica Mlin, kulturna stanica Rumenka i kulturna stanica Eđšeg.

„Već 12 godina se trudimo da našim najmlađim stanovnicima pokažemo koliko je bitno da brinu o svojoj okolini i da štite svoju životnu sredinu. Na jedan drugačiji način, spajanjem reciklaže i pozorišne umetnosti, želimo da vide i koliko je lepo i lako. Limenka teatar fest je nastao iz manifestacije „Limenkica – ulaznica“, a do sada je učestvovalo preko 70.000 dece i roditelja i prikupljeno više od pola miliona limenki za piće“,  izjavila je Valentina Pavličić, koordinator programa.

Ona je dodala da će u okviru festa biti izvedene četiri pozorišne predstave, i to: Stand up komedija Mariane Arandjelović „Veče sa njom“, „Pipi dugačka čarapa“ i „Kako su drvo i cvet spasili svet“ dečijeg pozorišta „Čarapa“ iz Beograda i plesna predstava „Aladin“ u izvođenju „Una saga Serbika“ iz Beograda.  Ulaznica za svaku predstavu je 5 praznih, iskorišćenih limenki koje vrede 1 ALU COIN. Pored predstava, organizovan je i LIMENKICA BAZAR, gde će sa ovom društveno odgovornom valutom posetioci moći da „kupe“ mnoge lepe i korisne stvari.

„Edukacija mališana o reciklaži je jako bitna i Recan fondacija podstiče i podržava brojne organizacije i udruženja da se što više bave ovom temom na način koji je za njih adekvatan i prilagođen. Kao naša budućnost, jako je važno da što pre steknu odgovornost prema svojoj sredini i nauče kako se reciklira i koliko je to jednostavan proces. Limenka za piće je potpuno ekološki proizvod koji se može beskonačno reciklirati, a mogu je sačuvati nakon ispijanja i odneti u kutije namenjene za prikupljanje iskorišćenih limenki za piće, ali i pozvati svoje drugare da ih prikupljaju. Pravilnim odlaganjem, pomažu put svih nas ka cirkularnoj ekonomiji i zdravijem okruženju“, istakao je Nemanja Marjanović iz Recan fondacije.

Izvor: Represent

Povezani članci