21.6 C
Beograd
понедељак - јун 17,2024
Reciklaža i dizajn – Portal o eko dizajnu
Eko energija Glavne vesti reciklaza

Ekonaut objavio publikaciju  “Jestivi i ukrasni vrt za početnike”

Udruženje Ekonaut objavilo je novu publikaciju namenjenu početnicima u zasnivanju vrta, čime je još jedan ciklus projekta “Inicijativa za baštenske zajednice” udruženja Ekonaut priveden kraju. Tokom sedam meseci, udruženje je sprovelo brojne aktivnosti poput uključivanja zajednice u razvoj idejnih rešenja zelenih površina, organizovanja konferencije posvećene planiranju zelenih površina, kao i edukativnih programa o baštovanstvu. 

Publikacija “Jestivi i ukrasni vrt za početnike” pruža sve potrebne informacije o baštovanstvu i uputstva o radu sa biljkama kroz godišnji kalendar, od pripreme zemljišta, sejanja i presađivanja do prehrane i održavanja. Kako je današnji urbani stil života dosta težak, a potreba ljudi za prirodom sve veća, ova publikacija takođe ima za cilj da približi mogućnost povezivanja sa prirodom kroz baštovanstvo. Zasnivanje vrtova u gradovima, pored toga što pruža mesto za odmor svih čula i donosi obilje ukusnih plodova, takođe je i način da se očuva biodiverzitet i poboljšaju klimatski uslovi. Tekst publikacije su pripremili Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta, Marija Nikolić, pejzažni arhitekta i Sabina Kerić, osnivač Ekonauta, dok je za dizajn publikacije zaslužan Kreativni hub Nova iskra. Publikacija je dostupna u pdf formatu na ovom linku.

Objavljivanjem ove publikacije završen je još jedan ciklus projekta  “Inicijativa za baštenske zajednice“. Jedna od aktivnosti na projektu bio je i javni poziv „Planirajmo zelene površine zajedno“ koji je raspisan u saradnji sa Placemaking Western Balkans, u okviru kog su odabrane četiri grupe građana koje su u saradnji sa stručnjacima radile na razvoju idejnog rešenja unapređenja zelenih površina koje su predložili.“Placemaking” radionice rađene su po metodologiji koju je razvila arhitekta Milena Ivković iz organizacije PWB i imale su za cilj da definišu elemente idejnog rešenja uređenja zelene površine koja je značajna za lokalnu zajednicu.

Onlajn konferencija “Planirajmo zelene površine zajedno” održana je 19. oktobra. Kroz različite sesije i diskusije, učesnici konferencije mogli su da se upoznaju sa aktuelnim projektima koji imaju za cilj da odgovore na klimatske izazove u urbanim sredinama podstičući koncepte urbanog baštovanstva i održivog planiranja gradskih površina u skladu sa potrebama građana. Ova konferencija bila je i svojevrsni rezime dvogodišnje saradnje udruženja Ekonaut sa lokalnim udruženjima, donosiocima odluka i stručnim saradnicima u domenu participativnog urbanizma. Snimak konferencije dostupan je na EkonautovomYouTube kanalu.

Škola baštovanstva koju je vodio  Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta, održana je u oktobru mesecu. Kroz tri onlajn predavanja i tri radionice, polaznici i polaznice su saznali šta je potrebno da bi se započela bašta i napravili detaljan plan vrsta koje će sejati u bašti tokom jeseni kako bi imali baštu i tokom zime.  Primenom znanja dobijenog na ovom programu, budući baštovani i baštovanke imaće tokom naredne godine plodni vrt ispunjen  jestivim biljkama i ukrašen cvetovima. Predavanja i radionice imali su za cilj da promovišu baštenske zajednice kao jedno od mogućih rešenja za ekološke izazove sa kojima se Beograd suočava, ali i kao mesta koja mogu da unaprede i oplemene život u gradu. Snimci predavanja i radionica dostupni su na EkonautovomYouTube kanalu

Udruženje Ekonaut će i u narednom periodu nastaviti da prikuplja potencijalne lokacije za baštenske zajednice, kao i da sprovodi aktivnosti koje imaju za cilj zagovaranje da se baštenske zajednice postave kao komunalna usluga dostupna svim građanima.

Projekat “Inicijativa za gradske baštenske zajednice” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Aktivnosti „Inicijative za gradske baštenske zajednice“ podržane su i od strane Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Nove Iskre – kreativnog huba.Povezani članci