27.8 C
Beograd
четвртак - јул 18,2024
Reciklaža i dizajn – Portal o eko dizajnu
Eko proizvodnja Ekološke vesti Glavne vesti reciklaza

Hrana sa sela, električni bicikl i opeka od otpada: Ove zelene ideje su nagrađene sa po 5.000 dolara, prijavite i vi vašu

Profesor fizike iz Sremske Mitrovice Milan Dugošija (31) osnivač je ekološke kurirske službe Green express doo čiji je cilj da dostavu obavlja električnim transportnim biciklima. Njegova zelena ideja jedna je od tri pobedničke ideje na istoimenom, prošlogodišnjem konkursu Trag fondacije, na kojem su nagrađeni dobili po 5.000 dolara za realizaciju i razvoj.

Dostava na električnim biciklima

Milan kaže za Priče sa dušom da je učešće na konkursu bila sjajna prilika za inovatore da verifikuju i rafinišu svoje ideje sa pozitivnim uticajem na životnu sredinu, da dobiju vetar u leđa i sprovedu ih u delo.

Za konkurs je saznao preko društvenih mreža još 2021. godine, ali je zakasnio da se prijavi, pa je čekao narednu godinu da Trag fondacija objavi nov poziv.

Transportni bicikli koje će Milan koristiti su specijalno konstruisani za prevoz tereta i prave se sa dva, tri ili četiri točka, sa teretom ispred ili iza vozača. Veoma su mali potrošači energije, a sa jednim punjenjem baterije od 1 kWh mogu da pređu oko 50 kilometara.

„Električni bicikli se sve češće mogu videti na ulicama evropskih gradova. U našoj zemlji ih nažalost nema, ali to će se uskoro promeniti (MILAN)”

„Prednost tih bicikala u odnosu na obične je u tome što mogu da ponesu mnogo više tereta. Ideja je da se kombiji zamene transportnim biciklima.“

„Iako to mnogima deluje nerealno, jer na prvi pogled nikakav bicikl ne može da zameni kombi ili pikap, siguran sam da ću uspeti da ih razuverim”, kaže Milan i dodaje da mu je plan da se sa dostavom na električnim biciklima biciklima prvo počne u Novom Sadu, jer je tamo biciklistička infrastruktura na najvišem nivou u Srbiji.

Organsko voće i povrće sa sela    

Tim solidarnog preduzeća Organela koje se bavi poljoprivredom i uzgojem organske hrane u Valjevskoj Kamenici dobio je dve nagrade, jednu u Beogradu na nacionalnom, a drugu u Solunu, na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana“.

Njihov projekat „Bašta može svašta“ jedini je iz Srbije nagrađen sa dodatnih 10.000 dolara, koje je Organela uložila u kupovinu novih mašina za preradu povrća i voća.  

Organela je nastala 2018. godine po ideji mladog inženjera voćarstva i vinogradarstva Pavla Đorđevića (32), kada je nakon dve godine traganja za zemljom pronašao imanje u Valjevskoj Kamenici.

Ovaj rođeni Vračarac odmah je kupio plac, renovirao postojeću kuću i upustio se u ostvarenje svojih snova – da radi na selu i da se bavi organskom poljoprivredom.

Solidarno preduzeće koje Pavle vodi već dve godine podržava rad udruženja „Bašta može svašta“, a organsko povrće uzgajano na posebnih 50 ari doniraju deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima koji borave u NURDOR roditeljskim kućama.   

„Tokom sezone nudimo sveže voće i povrće, a sada ćemo, uz mašine koje smo kupili zahvaljujući Zelenim idejema, imati i proizvode u toku zime i jeseni“ (PAVLE)

„Pravićemo sokove, ajvare, džemove, a na ovaj način smo podržali i zajednicu u našem selu i u okolini, jer svi ljudi koji imaju višak voća sada mogu da ga donesu kod nas na ceđenje. U NURDOR bašti ove godine imamo dosta paradajza, pa ćemo pored svežeg, deci i roditeljima iz NURDOR roditeljskih kuća donirati i flaširan domaći paradajz”, rekao je Pavle. 

Vatrostalni materijali od otpada iz livnica

Nagrađenu zelenu ideju koja je nastala u Banji kod Aranđelovca osmislio je Mileta Bogdanović iz Mixkon-a, preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Njegov tim je predstavio proizvodnju termoizolacionih vatrostalnih materijala od otpadnog materijala iz livnica. To su oblikovani proizvodi za industriju: opeka, kanalice…

Ova firma je za 10 godina rada iz prirode eliminisala oko 2.000 tona otpada, što je veliki doprinos očuvanju i zaštiti životne sredine.

„Osnovna ideja našeg preduzeća je da izgradimo model za uključivanje osoba sa invaliditetom, odnosno OSI grupa koje se smatraju najranjivim, kroz stvaranje radnog okruženja koje će ih motivisati i podsticati na inkluziju i društveni angažman. Sakupljanjem i preradom keramičkog otpada, nastojimo da razvijemo održive socijalne usluge”, izjavio je Mileta.  

Kako da prijavite vašu zelenu ideju?

Za učešće na konkursu Zelene ideje mogu da se prijave pravna lica registrovana u Republici Srbiji i to: udruženja, fondacije, zadužbine, zadruge i privredna društva (ortačka društva, komaditna društva, društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarska društva).

Uslovi su da su zakonski zastupnici domaća fizička ili pravna lica, da su članovi/članice i/ili osnivači/osnivačice domaća i strana fizička i pravna lica, da je reč o pravnim licima koja planiraju da postanu solidarni preduzetnici ili su početnici u solidarnom preduzetništvu, kao i da im godišnji profit ne prelazi 1.200.000 dinara.

Trag fondacija poziva sve udružene građane i građanke, koji žele da primenjuju uspešne poslovne prakse, tehnologije i znanja poslovnog sektora kako bi rešili društvene probleme u okviru svojih zajednica, i time doprineli očuvanju životne sredine i održivog razvoja, da se prijave do 10. maja 2023. godine u 23:59h.

Prvoplasirani, drugoplasirani i trećeplasirani solidarni preduzetnici na nacionalnom Forumu dobijaju donaciju od 5.000,00 USD u dinarskoj protivvrednosti, za razvoj solidarnog preduzeća.

Više informacija možete dobiti OVDE, a ako budete imali dodatnih pitanja ili nedoumica, tim Trag fondacije rado će pružiti podršku putem mejla  zeleneideje@tragfondacija.org.

Još Priča sa dušom o Zelenim idejama pronađite ovde.

Autor teksta: Nenad Blagojević; Fotografije: Nemanja Knežević, Nenad Blagojević, privatna arhiva; Tekst i fotografije je dozvoljeno preneti na drugi sajt uz objavu izvora i linka ka sajtu www.pricesadusom.com i uz potpis fotografa. Hvala što poštujete autorska prava.

Povezani članci