15.8 C
Beograd
уторак - април 16,2024
Reciklaža i dizajn – Portal o eko dizajnu
Arhitektura Eko dizajn

Najbolji način za zatvaranje terase

Zatvaranje terase

Vrlo popularan način dobijanja dodatne prostorije ili proširenja postojeće jeste zastakljivanje terase. Pokušaćemo da objasnimo proceduru dobijanja dozvole i najbolji način izvođenja ovih građevinskih radova sa cenovnog i funkcionalnog aspekta.

Zakon o planiranju i gradnji (član 2, stavka 32) građevinske radove kojima se menja spoljni izgled zgrade (objekta) svrstava u rekonstrukciju objekta i za njih je neophodno pribavljanje građevinske dozvole. Ipak, naš savet je da pre nego što krenete u pribavljanje potrebne dokumentacije, odete do gradske uprave i raspitate se na koji način se posmatra ova vrsta radova u vašoj opštini. Naime, postoje različita tumačenja zakona koja ponekad ove intervencije svrstavaju u red adaptacije i sanacije. U tom slučaju nije potrebna građevinska dozola već samo prijava radova.

Najbolji način za zatvaranje terase ukoliko se terasa zastakljuje kako bi se proširila njena sezonska upotreba predlažemo sistem klizno-okretnog zastakljivanja. On omogućava potpuno otvaranje terasa u letnjim mesecima i potpuno zatvaranje kada krenu hladni dani, pri čemu se ne gubi osećaj otvorene terase, jer nema nikakvih profila koji zaklanjaju vidik, a terasa se može bez problema koristiti kao u letnjim mesecima. Klizanjem staklenih panela i njihovim otvaranjem ka slobodnom zidu terase, stakla postaju potpuno dostupna za lako čišćenje.

Stakleni paneli koji nisu oivičeni ramovima ne narušavaju arhitekturu zgrade, te se na taj način izbegavaju svi arhitektonski problemi koji nastaju ugradnjom klasičnog PVC ili alu sistema sa prozorskim okvirima. Konstrukcija se sastoji iz klizača: gornjeg profila koji je pričvršćen za plafon i ima ulogu da nosi ukupnu težinu staklenih panela i donjeg profila koji je pričvršćen za pod terase i ima ulogu usmeravanja staklenih panela. Gornji i donji nosač stakla su pričvršćeni za same staklene panele.

Napravite još jednu sobu u stanu

Zastakljivanje terase koje su prednosti

Toplotna izolacija

Terase su podložne udarima vetra i nanosima svih atmosferskih padavina. Zastakljivanje terase PVC stolarijom može značajno doprineti očuvanju toplotne energije, a u celom stanu će biti osetno toplije. Kako biste postigli pun efekat očuvanja toplote, idealno bi bilo zameniti sve stare i dotrajale prozore PVC prozorima.

Zvučna izolacija

Ukoliko se vaš stan nalazi u prometnoj ulici ili frekventnom delu grada, svesni ste i sami koliko buka zna da bude nesnosna, naročito u časovima kada vam je preko potreban odmor. Buka se smatra jednim od zagađivača životnog prostora, jer izaziva stres i nepovoljno utiče na zdravlje. Terase su neizbežni izvori buke, čak i kada su nove, kada je stolarija dobro urađena, a sama terasa dobro pozicionirana. Zastakljivanje terase PVC prozorima može značajno umanjiti količinu buke i doprineti očuvanju vašeg zdravlja.

Pretvaranje terase u stambeni prostor

Zastakljivanje terase i proširenje životnog prostora

Prilikom kupovine stana i terase se računaju u kvadraturu koju kupujemo, zato mnogi kupci i pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora terasu vide kao zastakljenu. Zastakljivanje terase PVC prozorima može doneti dodatne funkcionalne kvadrate ili čak jednu dodatnu prostoriju u vašem stanu. Dobra izolacija zidova i optimalan sistem zastakljivanja omogućiće vam da imate još jednu prostoriju kojoj namenu možete odrediti shodno vašim potrebama. Takođe, zastakljivanje terase sa aluminijumskom stolarijom pruža mogućnost velikog izbor boja iz RAL palete.

Dodatni prostor
Dodatni prostor u stanu

Povezani članci