15.4 C
Beograd
четвртак - мај 23,2024
Reciklaža i dizajn – Portal o eko dizajnu
Prirodni materijali

Prirodni materijali u enterijeru

Kako prirodni materijali utiče na transformaciju životnog i radnog prostora?.. naravno u pozitivnom smislu videćete u narednim redovima.

Pomenuli smo da je upotreba prirodnih materijala postaje imperativ u savremenom življenju, logično je da se trend preliva i na uređenje i dekoraciju u enterijeru.

Prirodni materijali koji su zadržali svoju vodeću poziciju (uprkos raznim prolaznim trendovima u dizajnu enterijera) su drvo, kamen i opeka. Ovoga puta pozabavićemo se pitanjem njihove upotrebe u enterijeru i arhitektonskom dizajnu.

Drvo

Poznato je da upotreba drveta u enterijeru donosi toplinu u ambijent, a često i naglašen rustični efekat i doživljaj prostora. Kada je upitanju arhitektonski dizajn obrada podova u drvetu (parketi, brodski podovi..) su neprikosnoveni „vladari“  kako u estetskom tako i u funkcionalnom smislu. Bogatstvo dezena i formata(tendencija ka većim formatima) je trend, kao i rustični efekat neobrađenog prirodnog materijala u kombinaciji sa modernim nameštajem.

Brodski pod uvodi toplinu i rustičnost u ambijent

Sve je češća upotreba i povratak drvenih zidnih obloga ali ovoga puta u jednom modernijem ruhu i u formi detalja u prostoru. Modularni i monohromatski pristup može bit izuzetno efektan, kada je u pitanju obrada jednog zida u prostoru.

Drvena modularna obloga zida kao akcenat u prostoru

Vrlo su interesantni i koncepti obrade i oblaganja plafona i zida, a naročito je hrabar potez u smislu total dizajna u drvetu (kompletna obrada u drvetu-podovi,zidovi,plafoni i nameštaj). Mogućnosti su svakako bezbrojne samo zavisi od namene, funkcije prostora i vašeg afiniteta za koji ćete se izbor odlučiti.

Total dizajn u drvetu

Kamen

Kamen u enterijeru je još jedan materijal koji donosi toplinu u ambijent. Monumentalnost je jedna od karakteristika koja izdvaja kamen kao prirodan materijal koji daje poseban šarm ambijentu. Granit je svakako pravi izbor kada je obrada podova u pitanju… trajnost, elegancija i otpornost su karakteristike koje ga krase.

Ako ste ljubitelj klasičnog enterijera mermer ili travertin je svakako pravi izbor.

Pored obrade podova, sve je češća upotreba u obradi zidova u savremenom enterijeru (kao dekoracija u dnevnom boravku daje jednu toplinu i  prijatnost ambijentu).

Obrada zida u kamenu

Naročito je zanimljiv koncept uvođenja prirode u unutrašnjost prostora/enterijera, kada kamen može biti tačka povezivanja i utapanja spoljašnjeg/unutrašnjeg prostora.

Široka paleta boje kamena od sivo-crnih do zelenkasto-braon kombinacije daje mogućnost za kreiranje jedinstvenog i neponovljivog enterijera.

Jedan originalan pristup upotrebe kamena

Opeka

Opeka je sve češće prisutna u savremenom enterijeru u obradi zidova, naročito u svom izvornom rustičnom obliku.

Posebno su zanimljiva rešenja u kojima se insistira na akcentovanju jednog zida opekom koja ima karakter tako da je neobrađena/rustična. Kontrast koji daje u kombinaciji sa savremenim komadima nameštaja ili slikama koje dodatno akcentuju bezvremenu lepotu opeke.

Rustično i moderno

Bela opeka je jedna novina koja uvodi opeku i izvan dnevnog boravka (kuhinje, hodnici, kupatila), a rustični momenat unosi posebnost i romantiku u enterijer.

Elegantno i romantično

Test vremena svakako je pokazao da su prirodni materijalu u enterijeru neprevaziđeni.  Mogućnosti i kombinacije u velikoj meri zavise od kreativnosti i inventivnosti struke (arhitekte, dizajnera) a najviše od  korisnika prostora.

Izvor: https://arhingreen.rs/

Autor teksta i urednik bloga:Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Povezani članci