21.6 C
Beograd
понедељак - јун 17,2024
Reciklaža i dizajn – Portal o eko dizajnu
Arhitektura Glavne vesti reciklaza

Reciklažna kuća od brodskog kontejnera -Moderno življenje

Moderno življenje je, za ovih nešto duže od godinu dana, promenilo svoj pravac, put i konačno, kvalitet. Ono što se moglo očekivati jeste da će korona virus doneti brojne promene, a kako su ljudi prilagodljivi, brzo smo našli načine da odgovorimo i na ovaj izazov.

Kuće kontejneri

Korona je kod mnogih promenila uverenja i prioritete. Shvatili su šta je primarno u životu i posledično se više okrenuli prirodi. Karantin i restrikcije kretanja mnoge su naterali da se vrate u svoja rodna mesta udaljena od gradove. Oni koji nisu promenili mesto življenja, a koji su bili u mogućnosti da sebi i svojim bližnjima obezbede ovakav luksuz, kupili su ili iznajmili vikendice i mesta za povremeni odmor u prirodi, van grada.

Jedan od mogućih izbora u ovakvim situacijama su kuće kontejneri. Ova moderna zdanja od 12 do 14,5 kvadrata ukoliko se pažljivo urede mogu biti pravi mali raj za stanovanje ili povremeni boravak. Najvažniji kvalitet koji pružaju takvi objekti jeste brzina montaže i postavljanja na željenu lokaciju. Takođe, kontejnere je dovoljno postaviti na betonske stopice. U zavisnosti od terena, te stopice mogu biti povezane temeljom. Izradom betonskih stopica lakše je nivelisati konstrukciju, a i one su ekonomičnije od betonske ploče. Ovo je još jedna prednost u odnosu na montažu kuću, jer je za njihovu montažu potreban kran koji bi istovario i postavio objekat na svoje mesto. Od momenta kupovine kontejnera pa do useljenja potrebno je između 4 i 6 nedelja.

Dizajn: Studio Sitges by Olson Kundig, Sitges, Spain; Foto: Nicholas Guttridge

Kontejneri za stanovanje

Kontejneri su izrađeni od korten čelika, a ova vrsta čelika je poznata po tome što je otporna na sve vremenske uslove. Zaboravite na koroziju i oksidaciju metala, ovo malo zdanje za življenje je imuno na gotovo sve vremenske prilike. Druga bitna stavka o kojoj budući stanari treba da razmišljaju, budući da se dom nalazi u prirodi, jeste izolacija. Kada postavite kontejner na željeno mesto kreće i njegovo uređenje. Pre samog početka radova kreću radovi oko izolacije i postavljanje strujnih mreža. Kao jednostavno i najsigurnije rešenje, kada govorimo o izolaciji savetuje se poliuretanska pena.

Fasada objekta od korten čelika, objekat je napravljen za zajedničko stanovanje studenata u Berlinu; Foto: George Meitner

Opremanje i enterijer

Ukoliko ste početne korake uradili kako treba, kreće zabavan deo, uređenje doma. Stručnjaci za opremanje ovakvih objekata savetuju investiciju koja štedi energiju, vreme i novac. Preporučuju se korišćenje ALU stolarije. ALU stolarija ima važnu funkciju i jedna je od bitnih stavki kada govorimo o izolaciji, samim tim i o energetskoj efikasnosti objekta. Moderan dizajn aluminijumskih prozora omogućava vam i neometano provetravanje prostora bez obzira na vremenske prilike. Jedno od dobrih dizajnerskih rešenja su i stilski obrađena klizna vrata koja su vrlo praktična. Aluminijumska stolarija je dobar izbor, jer ne zavisi od dimenzija tako da čak ceo jedan zid može da bude u kliznim vratima. Jedna od velikih prednosti odabira ovog materijala je da se za kratko vreme sa minimalnim ulaganjima postiže mnogo. Uz dobru izolaciju, takav mali, moderan kutak opremljen je po savremenim standardima uštede energije. Takav standard garantuje uštedu energije, a materijal ima i manji negativan uticaj na životnu sredinu. Ako imate dobru izolaciju i dobru stolariju nemate razloga da brinete za vlagu u domu koja bi mogla da ozbiljno ugrozi vaše zdravlje i trajnost objekta.

Kada je reč o odabiru nameštaja, važno je da odaberete komade u stilu koji je vama najbliži i odgovara vašoj estetici. Bilo da se odlučite za skandinavski, minimalistički ili industrijski stil u uređenju ovakvog enterijera, detalj koji će se sigurno uklopiti i upotpuniti vaš enterijer su rolo zavese koje mogu vizuelno da doprinesu izgledu prostora, ali su i koristan saveznik u jutarnjim časovima i prilikom odbrane od vrućina. Uostalom, sa dobrim zaklonom od sunca manje novca trošite na klimu, odnosno električnu energiju.

Luksuz u malom

Da li ste znali da uz mala ulaganja vaš moderan dom može imati i svoj đakuzi ili bazen? Ili kameni kamin ili roštilj? Kako to postići? Dobar odgovor je prirodan ukrasni kamen. Kamen je poslednjih godina ponovo u modi i ukoliko pogledate časopise i blogove posvećene uređenju enterijera i eksterijera, on zauzima jedno od vodećih mesta. To ne iznenađuje previše najpre uz sveopšti trend povratka prirodnim materijalima u uređenju doma, a uz to ako znamo da se ovaj materijal koristi od davnina, kao i kolika je dugovečnost ovog materijala, jasno je da ćemo ukrasni kamen viđati sve češće u uređenju doma i dvorišta.

Priroda je, kako nas je to zgodno podsetila ova pandemija, naše prirodno okruženje. Podaci pokazuju da je porast interesovanja za seoska domaćinstva, kao i za iznajmljivanje vikendica u pojedinim mestima poraslo i do 300%. Tržište se tome prirodno prilagođava, a objekti manjeg obima koji se lako montiraju i opremaju omogućavaju brzu i jednostavnu gradnju, priliku da više vremena provodite napolju i radite ili uživate uz cvrkut ptica. I da ne zaboravimo jutarnju kafu ili čaj uz mir, tišinu i prirodnu jutarnju svežinu.

Povezani članci