21.6 C
Beograd
уторак - јун 18,2024
Reciklaža i dizajn – Portal o eko dizajnu
Eko energija Glavne vesti reciklaza

U Toplom Dolu na uređenju sela rade volonteri iz celog sveta!

U Toplom Dolu trenutno boravi desetak volontera iz celog sveta, među kojima ima mladih ljudi čak iz dalekog Meksika. Svi oni su oduševljeni Toplim Dolom, Starom planinom, vredno rade na ulepšavanju i uređenju ovog idiličnog sela, a posebno su oduševljeni hranom. Međunarodni volonterski kamp se organizuje zahvaljujući Udruženju Ja volim Topli Do i organizaciji Mladi istraživači Srbije.

Osim na uređenju sela, čišćenju korita Toplodolske reke, ali i na uređenju seoskog svetilišta sa obročnim krstovima koje je sada betonirano i zaštićeno, i detaljno očišćeno, volonteri se pripremaju za Festival slobodnih reka i planina koji se ovog vikenda održava u Toplom Dolu. 

Monika Gava, kamp liderka Internacionalnog volonterskog kampa kazala je za Pirotske vesti da su u Toplom Dolu trenutno volonteri iz Meskika, Turske, Španije, Češke i Srbije.

-Cilj nam je da obnovimo selo, pripremimo za festival, upoznamo lokalce, da razmenimo kulturu, imali smo prilike da probamo i hranu, svi su oduševljeni gostoprimstvom. Čistili smo karaulu, košarkaški trener, plažu oko Ženskog vira, dogovaramo se sa lokalcima šta je prioritetno i sa njima sve sređujemo-kaže Monika za PV.

Otkrivanje biste Dimitrija Mladenovića – Mite Gage

-Mi ćemo u petak ovde u selu otkriti jednu preleu bistu Dimitrija Mladenovića – Mite Gage, čoveka o kome ne treba mnogo govoriti, posebno o njegovim zaslugama. Zahvaljujući dobrotvornom radu Tome Komatine, našeg vajara, mi ćemo dobiti jednu prelepu bistu Mite Gage u Toplom Dolu, gde je Mita Gaga i rođen-kaže dr Cvetković.

Volonterski kamp u Toplom Dolu

Dr Srđan Cvetković, istaknuti srpski istoričar, inače osnivač Udruženja Ja volim Topli Do, kazao je da je u cilju promocije sela pokrenuta i svojevrsna digitalna razglednica Toplog Dola, zahvaljujući volonterskom radu Radomira Stankovića, čiji su koreni iz Toplog Dola, inače programera.

-Sada će posetioci moći uz pomoć QR kodova da učestvuju u virtuelnoj turi selom, upoznaju se sa istorijom sela, vodopadima i drugim znamenitostima-kaže Cvetković.

Preuzeto: https://www.pirotskevesti.rs

Povezani članci