15.4 C
Beograd
четвртак - мај 23,2024
Reciklaža i dizajn – Portal o eko dizajnu
Eko proizvodnja Ekološke vesti Glavne vesti reciklaza

Volvo pravi električne automobile, bez kože i od recikliranih materijala

Švedska kompanija Volvo ranije je najavila da će do kraja 2030. godine proizvoditi samo električne automobile. Kako su tada, ambiciozno rekli, očekuju da do 2025. godine troškovi proizvodnje ovih vozila budu isti kao troškovi proizvodnje benzinaca.

Čini se da ova kompanija krupnim koracima gazi ka zacrtanim ciljevima. Nedavno su saopštili da je 2030. godina prekretnica, osim što će proizvoditi isključivo električna vozila, neće koristiti materijale životinjskog porekla – kožu, kao i da će sve više koristiti proizvode od biorazgradivih i recikliranih materijala.

Osim toga, stručnjaci ove kompanije intenzivno rade na proizvodnji baterija koje će imati duži domet kao i brže punjenje. U planu je razvoj baterija koje će biti integrisane u sam pod automobila, ovo će, osim uštede prostora, u značajnoj meri poboljšati i efikasnost. Istovremeno se radi na povećanju energije baterija, kao i na tome da one, kojima je istekao životni vek, budu u potpunosti reciklirane.


U automobilima kompanije Volvo više neće biti detalja od prirodne kože. Plan je takav da do 2025. godine enterijer u automobilima bude od čak 25 odsto materijala od recikliranih i biorazgradivih materija, zato stručnjaci kompanije intenzivno rade na pronalasku materijala koji će u potpunosti zadovoljiti kriterujem kada je kvalitet u pitanju, ali i mogućnost reciklaže.

Kako su istakli čelni ljudi kompanije “žele kupcima da ponude održive čiste električne automobile”, zato rade na novim rešenjima.

Kompanija Volvo zacrtala je jasan cilj da postane lider u industriji električnih automobila.

Milica Radičević

Izvor: www.energetskiportal.rs

Povezani članci