14.3 C
Beograd
четвртак - мај 23,2024
Reciklaža i dizajn – Portal o eko dizajnu
Prirodni materijali

6 najboljih prirodnih materijala za garderobu

Kupovina odeće nema samo estetsku svrhu, već treba postići i da se u njoj osećamo udobno, a da time bude zadovoljan i naš novčanik. Iako je istina da veštački materijali koštaju manje, njihova redovna upotreba može loše da se odrazi na stanje naše kože i celokupnog zdravlja.

Ponekad je bolje štedeti, i častiti svoje telo komadom odeće od prirodnih materijala, nekog skupljeg, kvalitetnijeg, ili jednostavno preći potpuno na ekonomičnije prirodne materijale, poput onih od pamuka ili lana. Predstavljamo vam 6 najboljih prirodnih materijala za garderobu, 3 biljnog, a 3 životinjskog porekla.

Biljna vlakna u tekstilnoj industriji

Najdostupniji način za proizvodnju materijala za garderobu predstvalja uzgoj i obrada biljaka. Ovo je jeftiniji i ekonomičniji način da se za kratko vreme dođe do veće količine vlakana za platna.

Ipak, neke biljke su se pokazale kao najisplativije i najlakše za obradu u tekstilnoj industriji, poput konoplje, lana i pamuka. Vlakna korisna u tekstilnoj industriji se iz biljaka uzimaju iz semena, plodova, kore i lišća.

Ekonomična odeća od pamuka

Pamuk je najrasprostranjeniji materijal od kog se proizvodi garderoba. Veoma je pristupačan, i uspešno održava toplotu tela. Sastoji se od čiste celuloze, mekan je, prozračan i veoma dobro upija vlagu bez ostavljanja neprijatnih mirisa, što ga čini podesnim materijalom za nošenje tokom svakog godišnjeg doba.

Odeća kao što su dečiji veš, veš za odrasle i pamučne ženske čarape traju duže zahvaljujući velikoj otpornosti pamuka na habanje i veoma dobro podnosi sapune iz deterdženta, tokom pranja. Jednom rečju, pamuk se smatra kraljem tekstilne industrije.

Dugotrajna odeća od konoplje

Za konoplju kažu da je čudesni materijal, koji se često kombinuje sa drugim materijalima jer nije previše skup, lako se dobija, dugotrajan je a jednako je mekan i prijatan za kožu.

Materijal za odeću od konoplje dobija je iz vlakana listova kanabisa. Konoplja je prva biljna kultura čija je sadnja i žetva zabeležena još pre 12.000 godina, i od nje se proizvodi više platna, lekova i hrane nego od bilo koje druge biljke.

Na samo jednom aru, konoplja može da da više od 300 kilograma proteina, 1000 litara ulja i čak 30.000 vlakana za tekstil. Nijedna druga biljka na zemlji nema toliki komercijalni, ekonomski i prirodni potenicjal.

Izdržljiva lanena odeća

Kao i pamuk, lanena vlakna su polimeri celuloze, ali su u svojoj strukturi više kristalizovna, što ih čini izdržljivijim, ali isto tako krućim i materijalnom težim za ispravljanje, odnosno peglanje.

Veoma brzo upijaju i otpuštaju vodu, što ih čini naročito podesnim materijalom za nošenje tokom leta. Lan je, poput konoplje, jedna od prvih biljnih kultura čija su vlakna estrahovana i predena u tekstilne materijale.

Životninjska vlakna pogodna za odeću

Pod tekstilnim vlaknima uzetih od životinja podrazumevaju se dlaka, vuna i svila. Životinjske materijale je skuplje i mukotrpnije proizvesti, ali je zato njihov kvalitet nadaleko poznat i veoma cenjen. Neretko se od vune, dlake i svile proizvode i najfiniji komadi garderobe, za koje treba odvojiti pozamašne sume novca.

Topla vunena odeća

Nije novina da modni kreatori obožavaju da rade sa vunom, a razlog tome je njena laka prilagodljivost ostalim materijalima, kada može izgledati i šik ali i rustično. Najpoznatija vrsta vune u tekstilnoj industriji je merino. Vuna čuva toplotu, veoma je otporna, ali se mora održavati.

Čudesna merino ovca

Merino vuna je jedna od najbolje razgradivih materijala na planeti, takođe je veoma rastegljiva, što njenu garderobu čini nosivom u više prilika, svečanim i neobaveznim. Zahvaljujući tome što je prozračna i što i posle obrade zadržava određeni postotak vode, koža pod njom može da diše, te je pogodna za nošenje i leti i zimi.

Merino vuna je veoma mekana, lagana i antistatička, a za razliku od sintetičkih materijala, ona ne skuplja bakterije i sprečava njihovo razmnožavanje.

Skupocena odeća od kašmira

Vuna kašmira je jedna od najluksuznijih i najskupocenijih prirodnih tkanina. Zbog korisnih estetskih svojstava koje ima, spada u najtraženije materijale. Proizvodi od vune kašmira su veoma nežni, meki, prijatni na dodir i za nošenje. Džemperi od kašmira greju mnogo bolje nego džemperi slične debljine, napravljeni vune obične ovce ili koze.

Kašmirska vuna se dobija iščešljavanjem donjih slojeva dlake specijalnih koza koje žive na području Kine i Mongolije. Donja dlaka ovih koza je nežna, gusta i odlično štiti od zime. Sirovi kašmir prolazi kroz dug proces proizvodnje da bi se dobio krajnji proizvod – vuna od kašmira, a za samo jedan džemper u “M” veličini, potrebna je vuna i do pet koza.

Odeća od svile

Odeća koja se pravi od veštačkih materijala prepuna je supstanci koje su derivati petroleuma, i često iritiraju, peckaju kožu i skupljaju neprijatne mirise. Na prirodnim materijalnima nemoguće je koristiti kancerogene materije za njihovo održavanje, jer oni to ne trpe – a najbolji pokazatelj je svila.

Svilene proteine prozvode nekoliko vrsta insekata ali se za svilu koja će se koristiti za proizvodnju modnih platana najčešće koriste svileni moljci i njihove larve.

Najstarija proizvodnja svilenih komada garderobe otpočela je u Kini, i to pre 8 i po hiljada godina, i to kao hobi kraljevskog šnajdera. Dugo je predstavljala meru plaćanja, a neretko se ona sama plaćala čak i dragim kamenjem.

Na dodir, prava svila je glatka i mekana, ali ne klizi, jer se u njoj i po završetku obrade zadržava čak 11% vode. Udobna je, zahvalna za nošenje po toplom ali i hladnom vremenu. Najpoznatiji distributeri svile su, osim Kine, i Indija, Tajland, Bangladeš, Saudijska Arabija, ali i zemlje Evrope poput Španije i Italije.

Prirodne materijale obično nećete pronaći u jarkim ili intenzivnim dezenima, iz prostog razloga što oni nisu podložni bojenju u “lude” boje. Ta odlika ih i stilski  izdvaja od jeftinih materijala i dezena.

Treba imati na umu da najviše štete korišćenjem jeftinih, veštačkih materijala nanosimo sami sebi, i da je vreme da, komad po komad, počnemo smenjivati garderobu od veštačkih materijala.

Izvor:https://bigbang.rs/

Povezani članci