19.1 C
Beograd
уторак - јун 18,2024
Reciklaža i dizajn – Portal o eko dizajnu
Glavne vesti reciklaza Reciklažni nameštaj

Kreativna reciklaža od običnih stvari može uneti svežinu u vaš dom, a ujedno sačuvati novac u vašem novčaniku.

Recikliranje je proces razgradnje, a zatim ponovno korišćenje već upotrebljenog materijala, odnosno davanje nove svrhe gotovom produktu koji je navedenim procesom dobijen. Reciklaža je proces koji se sastoji od sakupljanja, izdvajanja, prerade i izrade novih proizvoda iz iskorišćenih stvari i materijala. Ovaj proces predstavlja i poklanjanje starih i neodgovarajućih stvari pa se samim tim izbegava nepotrebno bacanje.

Najčešći predmeti koji podležu procesu reciklaže su:

  • Papir i karton (dnevna štampa, plakati i posteri, karton, kancelarijski papir i papir koji se koristi u školi);
  • Staklo;
  • Metalni predmeti (limenke, konzerve, aluminijumske folije).

Proces recikliranja ima veliki broj prednosti. Pogodan je za životnu sredinu. Recikliranjem se sprečavaju milioni otpada da završe na deponiji a tako se ne mogu ponovo iskoristiti. Deponije su veliki izvor zaraze za životnu sredinu pa tako i zdravlje populacije. Procesom reciklaže štedi se i obim energije koji se troši na proizvodnju novih materijala.

Recikliranjem se smanjuje potreba za uzimanjem prirodnih materijala od naše planete, a samim tim se smanjuje negativan uticaj na nju. Uništava se manje reka (voda je manje zagađena),  šuma, manje je ugroženih životinjskih vrsta, kao i zemljište i vazduh. 

Ovim procesom koristi se mnogo manje energije na proizvodnju novog materijala, time se smanjuje emisija CO2, gasa koji izaziva efekat staklene bašte. Na ovaj način se sprečava otpuštanje još štetnijeg gasa metana iz otpada na deponiji. 

Spaljivanje otpada nanosi štetu životnoj sredini. Danas spaljivanje predstavlja uzaludno trošenje resursa koji se mogu ponovo iskoristiti.

Kako navode stručnjaci iz Poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi (PSSS), organski otpad koga čine ostaci od pripremljene hrane i baštenski ili zeleni otpad, obuhvata oko 55% od ukupnog otpada koji se prikupi u domaćinstvu. Najpraktičnije je da se organski otpad obrađuje na mestu njegovog nastanka, tako što će se koristiti kao sirovina za proizvodnju kvalitetnog komposta. Navedeni postupak zove se kompostiranje i predstavlja kontrolisan proces pri kojem se organski otpaci, pomoću aktivnosti organizama koje žive u zemljištu (bakterije, gljivice, sitne životinje) i uz prisustvo kiseonika, pretvaraju u humus koji nije neprijatnog mirisa i može se koristiti kao organsko đubrivo. Kompostiranje je najprirodniji i najstariji način recikliranja biootpada.

Procesom reciklaže štedimo energiju tako što koristimo reciklirane materijale u proizvodnji. Dosta je veća potrošnja kada nove proizvode dobijemo preradom prirodnih sirovina, nego kada se izrađuju od recikliranih materijala. Ovo je izuzetno važan faktor u očuvanju životne sredine i ublažavanju globalnog zagrevanja i posledica koje ono ostavlja na planetu.

PRAVLJENJE RECIKLAŽNOG NAMEŠTAJA

Činjenica da je komad nameštaja (stolica, klupa, sto…) manje-više održiv i što zavisi od njegovog životnog ciklusa. To je ono što razlikuje održivi nameštaj od konvencionalnog koji vremenom gubi na funkcionalnosti i mora se zameniti novim.

U današnjem vremenu savremenih tehnika i tehnologija, interneta i pregršt ideja uz malo truda i volje može se napraviti mnogo toga lepog od stvari koje su vam u domaćinstvu suvišne ili vam jednostavno više ne trebaju. Kreativna reciklaža običnih stvari može uneti svežinu u vaš dom, a ujedno sačuvati novac u vašem novčaniku.

Osvrnite se oko sebe, možda u domaćinstvu imate komodu koja bi uz pomoć dekupaž tehnike dobila potpuno novi izgled. Možda bi police na kome su stajale nepotrebne sitnice odlično poslužile za dekorativnu policu na kome bi se odlagale boce sa vinom. Uz četkicu i malo farbe polica bi dobila potpuno novi izgled. Takođe i stare stolice, fotelje, tronošci, stolovi…

Danas su sve više aktuelne palete. Većih ili manjih dimenzija odlične su za baštenski nameštaj, police za cveće ili knjige, ljuljaške u dvorištu ili stanu, objekte za kućne ljubimce…

U zemljama u okruženju se određenim danima stari nameštaj iznosi ispred kuća, pa prolaznici mogu da uzmu nešto ako im se svidi kako bi iskoristili u svom domu ili reciklirali stari deo nameštaja.

IZBEGAVAJTE KRČENJE ŠUMA

Mnogo je razloga zašto je zaštita naših šuma od vitalnog značaja. Između ostalog, drveće je odgovornoza čišćenje vazduha zadržavajući više od 40% CO2 na planeti regulisajućiklimu i kvalitet vazduha.

Zbog svih ovih razloga seča šuma mora se izbegavati, a tome doprinosi i reciklaža nameštaja.

U zemljama u okruženju fabrike daju otpadnom drvenom nameštaju potpuno novi značaj: razvili su se sopstveni drveni materijali od industrijskih otpadnih proizvoda i od njega se proizvode moderni komadi nameštaja.

Da plastika više ne treba da zagađuje okeane i uništava životinjski svet, pokazuju mnogi primeri reciklaže nameštaja od plastike. Primeri su iz Holandije gde jedan holandski proizvođač proizvodi visokokvalitetna sedišta od plastičnih boca koje se izvlače iz vodenih površina.

Reciklirajte stari nameštaj, sačuvajte šume i udišite zdrav vazduh.

Povezani članci