27.8 C
Beograd
субота - јул 20,2024
Reciklaža i dizajn – Portal o eko dizajnu
Eko dizajn Kultura Umetnost

Danica od elektronskog otpada stvara mozaike: „Umetnost treba da leči, a ne da truje i zagađuje“

„Inspiriše me i pozitivno i negativno. Inspirišu me ljudi-ličnosti, postupci, priče i priroda. Pokreće me ljubav, dobra ideja, moja energija, a vrlo često bunt. Umetnici su oduvek bili buntovnici – zar ne?“, smatra Danica, čiji mozaici, pored umetničke, šalju i ekološku poruku.

Danica Maksimović (29), umetnica iz Gračanice, od svoje 15. godine živi u Nišu, gde je završila Srednju umetničku školu i Fakultet umetnosti.

Ova umetnica od elektronskog otpada pravi umetnička dela. Želja za stvaranjem je kod nje bila prisutna odmalena.

„Ljubav prema umetnosti prati me otkad znam za sebe, bila sam kreativna još u osnovnoj školi, provodila sam dane i sate u školskom ateljeu i tada sam i prvi put probala slikarske tehnike. Bilo mi je uvek zanimljivo da nešto pravim i kreiram, nekako sam znala da je to moj životni poziv“, počela je razgovor sa nama ova talentovana umetnica.

Danica, sem za slikarstvo, ima interesovanja u sferi ekologije i reciklaže, sve zarad zaštite naše planete.

„Iz ovih interesovanja i male količine elekstronskog otpada koji sam imala kod kuće rodila se ideja da započnem seriju ovakvih mozaika“, objasnila je.

Foto: Privatna arhiva

Tesere je zamenila elektronskim otpadom, a njen prvi mozaik je bio portret Nikole Tesle:

„Moj prvi projekat, tačnije ideja, bio je eko-portret – portret Nikole Tesle. Inspiraciju sam pronašla u ličnosti ovog velikog naučnika, u tome što je promenio tok istorije i ostavio neizbrisiv trag u čovečanstvu. Na prvom radu sam zapravo usavršila moju novu tehniku, počela sam da prikupljam otpad od prijatelja, poznanika i ideja je nastavila svoj tok. Nazvala sam ovaj projekat moderan mozaik, zato što je tesere u klasičnom mozaiku zamenio elektronski otpad u različitim oblicima, dok je malter zamenila epoksidna smola – materijal koji je nešto novo na tržištu“, objasnila je Danica.

Pored Nikole Tesle, i grad Niš je bio inspiracija za njene ruke.

„Dugo sam planirala rad na temu grada Niša. Gajim posebne emocije prema ovom gradu i od uvek sam želela da ga zabeležim kroz svoje delo. Ideja se rodila kroz saradnju sa softverskom kompanijom “ ingsoftware“ iz Niša koja se zainteresovala za moj rad. Videvši Teslu na mom umetničkom profilu na instagramu (dada.art92). Niš je bio glavni motiv, simboli grada i omaž gradu kao starom centru elektronike sa bogatom istorijom. Na ovom mozaiku čije su dimenzije 120 x 80 cm, od oko 20. kilograma elektronskog otpada našli su se Vila Naisa, car Konstantin Veliki, Tvrđava, Stevan Sinđelić, spomenik Čegar, Ćele-kula, Trg Kralja Milana, Spomen-park Bubanj, a prate ih zanimljivi detalji koji nose poruke i opisuju navedene spomenike i ličnosti“, rekla je Danica.

Foto: Privatna arhiva

Takođe, objasnila je da, iako nije jednostavno raditi sa ovakvim materijalima, ipak jeste zanimljivo.

„Izazov je raditi ovako nešto, pronaći materijal, boje, specifične forme, grafičke kartice, ram memorije, procesore, čipove, napajanja, ventilatore, tastature, kablove, slušalice i mnoge druge komponente koje bi završile na nekoj deponiji i sve to uklopiti u jednu celinu koja ima svoju priču za mene je zaista uživanje, zanimljivo je, izgleda kao neko istraživanje a čak bude i zabavno. Sam proces rada je složen i fizički je veoma naporan, od ideje i odabira skice do prikupljanja otpada i izlivanja u epoksidnoj smoli potrebna je dobra organizacija i posvećenost“, pojasnila je za Superženu.

Foto: Privatna arhiva

Za nastanak ovako kompleksnih dela potrebno je vreme. Danica je objasnila da su meseci posvećenog rada u pitanju.

„Na prvom radu sam radila skoro godinu dana jer sam se još uvek upoznavala sa tehnikom dok mi je za grad Niš bilo potrebno oko četiri meseca. Sve zavisi od teme i dimenzija rada a i od vremena koje mi je potrebno da pronađem elektronski otpad. Izlivanje u smoli je takođe komplikovan proces, potrebna je veština i iskustvo.“

Smatra da „umetnost treba da leči, a ne da truje i zagađuje“:

„Mislim da moj rad može da utiče na svest ljudi o recikliranju i odnosu prema otpadu koji svakodnevno bacamo na sve strane. I obzirom na veliki broj pozitivnih reakcija i komentara rekla bih da tu već ima učinka, mislim da na ovu temu umetnost deluje lekovito.
Uvek sam razmišljala o tome da umetnost treba da leči a ne da truje i zagađuje, ovo je samo potvrda da sam bila u pravu i da je to dobar put. To je razmišljanje kojim se vodim. Planiram da u narednom periodu prikupim još materijala i nastavim seriju mozaika a prevashodno bih želela da kroz njih podnignem svest o očuvanju životne sredine kod ljudi“, kazala je.

Preuzeto: superzena.b92.net

Povezani članci